Leidinggevenden en Ondernemers

Balans werk-privé

Herken je het dat als er bij jou privé iets speelt, het werk meer energie kost? Of dat het zelfs misschien helemaal niet lukt om normaal te functioneren op het werk, ondanks dat je privé en werk graag gescheiden wil houden?

Gezien je rol binnen het bedrijf kunnen privéproblemen veel impact hebben. Door mijn jarenlange ervaring als leidinggevende in het bedrijfsleven begrijp ik goed welke uitdagingen jij hebt. Ik kan me makkelijk inleven, houd van no-nonsense, heb een praktische inslag en passie. Met mijn enthousiasme en doorzettingsvermogen lukt het mij om mensen te stimuleren en te motiveren nieuwe vaardigheden te leren en in de praktijk toe te passen. Ik ben goed in staat met mensen op diverse niveaus te werken aan verbetering van hun situatie. Dat maakt mijn coaching zeer praktijk- en resultaatgericht.

Mijn specifieke coaching en training zorgt ervoor dat als je met privéproblemen te maken hebt, je meer grip krijgt op je leven en werk. Vanuit een interessante mix van expertises lever ik maatwerk en help ik jou weer in balans te komen met je werk en je privéleven.

Levensloopstress

Iedereen maakt in zijn of haar leven wel iets ingrijpends mee. Dat kan een relatiecrisis, scheiding, problemen met kinderen, verliezen van een dierbare of een andere heftige gebeurtenis zijn die je leven op z’n kop zet. Gebeurtenissen die inherent zijn aan het leven maar van grote invloed zijn op jouw functioneren en energieniveau. We noemen dat levensloopstress.

Op die momenten zijn privé en werk niet meer te scheiden, hoe graag je dat ook zou willen. Langdurig onder stress staan maakt dat je problemen kan krijgen met je concentratie, kortaf bent tegen collega’s of erger; woedeaanvallen kunt krijgen. Hoelang je last blijft houden van de negatieve impact verschilt van persoon tot persoon.

Zeker als leidinggevende en ondernemer moet je privéproblemen emotioneel verwerken. Je hebt immers een grote verantwoordelijkheid naar je organisatie en je mensen toe. Als je veel emoties hebt is het lastig om je op je werk te concentreren. Aan de andere kant: je werk kan ook een welkome afleiding zijn. En je momenten geven om even niet met je kopzorgen bezig te zijn.

Met dit coachingsprogramma zetten we in op preventie en het ontwikkelen van voldoende veerkracht. Het is belangrijk dat je over voldoende mentale kracht blijft beschikken, zowel in de werk- als in de privé-omgeving, ook wanneer de mentale belasting toeneemt of aanhoudt. Alleen dan kun je op een gezonde manier omgaan met drukte of piekbelasting.

Mentale kracht is te beïnvloeden door bijvoorbeeld negatieve emoties weer neutraal te maken en te zorgen voor voldoende energiebronnen. Energiebronnen zijn zaken die ons energie geven en vormen de buffer tegen energienemers. Meer balans tussen energienemers en energiebronnen voorkomt uitval en het verhoogt vooral de energie, het werkvermogen en de prestaties. Je ervaart uiteindelijk minder stress doordat je vooral leert hoe je dingen het beste kunt aanpakken.

Hierdoor slaap je beter, zorg je beter voor jezelf, ben je emotioneel beter bereikbaar en fysiek fitter.

KLAAR VOOR VERANDERING?

Wat is geluk?

Volgens Martin Seligman en zijn collega’s uit de stroming van ‘positieve psychologie’, kunnen we drie soorten geluk onderscheiden:

  1. Het plezierige leven: Daarbij gaat het erom zoveel mogelijk fijne momenten te beleven.
  2. Het goede leven: Daarbij gaat het erom je talenten en sterke punten te gebruiken in werk- en privéactiviteiten.
  3. Het betekenisvolle leven. Waarbij je jezelf in dienst stelt van iets dat groter is dan jijzelf.

De eerste soort van geluk kun je maar een tijdje verdragen wanneer de overige twee ontbreken. De hoogste kunst is het op één lijn brengen van de drie vormen van geluk. Met plezier die dingen doen waar je goed in bent en daarmee bijdragen aan een betere wereld.

Richting + actie = succes

Als je resultaten wilt bereiken, of dat nou in je werk- of je privéleven is, dan geldt dat richting en actie met elkaar verbonden dienen te zijn. Richting kiezen en actie ondernemen, hoe moeilijk kan dat zijn? Nou, behoorlijk moeilijk, want ons eigen brein werkt ons tegen. We willen vaak het één doen en doen het ander ….

Verrassingen rond gedrag

  1. De 5/95-benadering: maximaal 5% is bewust gedrag en minimaal 95% onbewust gedrag.
  2. Bewust gedrag (5%): mensen hebben het unieke vermogen om te reflecteren op het verleden en plannen te maken voor de toekomst.
  3. Onbewust gedrag (95%): zonder na te denken, herhalen we denk- en doepatronen die in het verleden effectief zijn gebleken.
  4. Pijn wint van plezier: zowel bij bewuste als onbewuste gedragingen werken negatieve prikkels sterker dan positieve prikkels.

En dat heeft direct invloed op je rol als leidinggevende en ondernemer. Daarom maak ik in de coaching samen met jou een verdieping op je emoties, je gedrag en je communicatie. Daarbij kunnen we ook de vertaling maken naar de verbinding van jou als leidinggevende naar je team. Hoe kun je effectiever zijn als leidinggevende, meer betrokkenheid in je team creëren en voor meer draagvlak zorgen? Ik heb verschillende interventies en tools die ik inzet om jou maatwerk te leveren. Je bepaalt zelf of we alleen naar de balans werk-privé kijken of dat je ook een stap wil maken in je rol binnen je team.

Denkvoorkeuren

Waarom reageer je zoals je reageert? Waarom denk je zoals je denkt? Iedereen heeft zijn eigen bijzondere manier om dagelijks problemen onder ogen te zien en op te lossen. Ik laat mensen zien dat hun eigen manier van denken niet de enige manier is en dat sommige benaderingen van problemen een andere manier van denken vereisen.

De communicatie is het makkelijkst tussen mensen die gelijksoortige voorkeuren hebben. Ze spreken ‘dezelfde taal’. Maar hoe kun je het beste omgaan met mensen die een andere denkvoorkeur hebben. Die niet ‘dezelfde taal’ spreken. Dit komt natuurlijk dagelijks voor. Op je werk, in contact met je ex-partner en binnen je gezin. Dan kun je makkelijk in je eigen valkuilen stappen wat energieverlies tot gevolg heeft en vaak ten koste gaat van de verbinding in de relatie.