Herken je het dat als er privé iets speelt, je werk meer energie kost? Of dat het zelfs misschien helemaal niet lukt om normaal te functioneren op het werk, ondanks dat je privé en werk graag gescheiden wilt houden?
Scheiden en je werk
Werk en privé in balans (voor, tijdens en na een scheiding) is hard werken.
Scheiden kost energie
Iedereen maakt in zijn of haar leven wel iets ingrijpends mee. Dat kan een relatiecrisis, scheiding, verliezen van een dierbare of een andere heftige gebeurtenis zijn die je leven op z’n kop zet. Gebeurtenissen die inherent zijn aan het leven maar van grote invloed zijn op jouw functioneren en energieniveau. We noemen dat levensloopstress.
Op die momenten zijn privé en werk niet meer te scheiden, hoe graag je dat ook zou willen. Landurig onder stress staan maakt dat je problemen kan krijgen met je concentratie, kortaf bent tegen collega’s of erger; woedeaanvallen kunt krijgen. Hoelang je last blijft houden van de negatieve impact die bijvoorbeeld een scheiding met zich mee brengt, verschilt van persoon tot persoon. Door je scheiding moet je vaak heel veel praktische zaken regelen. En dat vraagt tijd en nog meer energie van jou.
Daarnaast moet je de scheiding natuurlijk ook emotioneel verwerken. Logisch dat het dan lastig is om je op je werk te concentreren. Aan de andere kant: je werk kan ook een welkome afleiding zijn. En je momenten geven om even niet met je scheiding bezig te zijn.
Mijn specifieke coaching en training zorgt ervoor dat als je in een scheiding zit of de scheiding enige tijd achter de rug hebt meer grip krijgt op je leven en werk. Vanuit een interessante mix van expertises lever ik maatwerk en help ik jou weer in balans te komen met je werk en je privéleven. Hiervoor werk ik samen met een groot netwerk van goed opgeleide en gemotiveerde professionals. In dit netwerk zitten zowel vrouwelijke als mannelijke coaches.
Met dit coachingsprogramma zetten we in op preventie en het ontwikkelen van voldoende veerkracht. Het is belangrijk dat je over voldoende mentale kracht blijft beschikken, zowel in de werk- als in de privé-omgeving, ook wanneer de mentale belasting toeneemt of aanhoudt. Alleen dan kun je op een gezonde manier omgaan met drukte of piekbelasting.
Mentale kracht is te beïnvloeden door bijvoorbeeld negatieve emoties weer neutraal te maken en te zorgen voor voldoende energiebronnen. Energiebronnen zijn zaken die ons energie geven en vormen de buffer tegen energienemers. Meer balans tussen energienemers en energiebronnen voorkomt uitval en het verhoogt vooral de energie, het werkvermogen en de prestaties. Je ervaart uiteindelijk minder stress doordat je vooral leert hoe je dingen het beste kunt aanpakken.
Hierdoor slaap je beter, zorg je beter voor jezelf, ben je emotioneel beter bereikbaar en fysiek fitter.
Hoe ziet zo'n coaching- en trainingsprogramma er uit?
- 1-op-1 coaching, je hebt er verder niemand bij nodig
- Leer de stap te maken van ex-partner naar co-ouder
- Leer om te gaan met eigen emoties en de emoties/reacties van je kinderen
- Leer hoe je het beste kunt communiceren met de andere ouder en je kinderen
- Leer hoe je beter omgaat met mensen in je sociale omgeving
- Leer hoe je beter functioneert op je werk en in je persoonlijke netwerk
- Leer hoe je het beste balans kunt aanbrengen tussen werk en privé
”Ik ben aan het individuele coachprogramma begonnen, omdat ik al een paar jaar moeizame communicatie met mijn ex-partner heb. Dit leidt bijna dagelijks tot (veel) energieverlies waar ik niet alleen privé last van heb, maar ook op mijn werk. Het coachtraject ervaar ik als zeer prettig. Naast de tweewekelijks geplande afspraken kan ik mijn coach op ieder moment van de week inschakelen voor ondersteuning.
Vorige week wilde ik op een ‘gevoelige’ app reageren en toen heb ik de hulp van mijn coach ingeschakeld. Hij heeft me geholpen om een goede reactie te formuleren. Als ik het kon terugdraaien was ik dit coachtraject direct begonnen toen ik wist dat we uit elkaar zouden gaan. Dan was ik veel eerder uit mijn emoties gehaald. Ik heb steeds meer vertrouwen in mezelf en mijn aanpak. Dat geeft me rust en zorgt ervoor dat ik nu al minder energieverlies heb.
Anonieme recensie
”Dit traject kan ik iedereen aanraden die op een neutrale manier in het belang van de kinderen wilt omgaan met zijn ex-partner. Mijn coach weet als geen ander me een spiegel voor te houden. Wat is nu eigenlijk het effect van mijn gedrag of communicatie op de ander en draagt dit bij aan een gezond co-ouderschap? Blijf niet hangen in oude denkpatronen en frustraties die een hoop energie kosten en niets opleveren. Hou het bij jezelf. Je kan de ander niet veranderen, maar jezelf wel.
Anonieme recensie
Vier tips om verzuim bij een scheiding te voorkomen:
1. Gesprek met leidinggevenden
Overleg met je leidinggevenden. Bespreek de situatie en de gevolgen ervan op het werk. Welke quick wins zijn er? Plan een vervolgafspraak op korte termijn om te evalueren.
2. Maak de mogelijkheden bespreekbaar
Werk is op vele vlakken belangrijk. Je doet er iets zinvols. Het is een plek waar je anderen tegenkomt. Het zorgt voor structuur, afleiding én jouw inkomen. Wat helpt jou je werk goed te blijven doen?
3. Delen met collega’s
Het is prima om jouw situatie met een paar collega’s te delen. Vertel ze niet alles wat er is gebeurd en er nu aan de hand is. Voor anderen kan dit te heftig zijn. Houd ook de frequentie van delen in de gaten. Op gesprekken die alleen nog over jouw scheiding gaan, zit niemand te wachten. Je bent op je werk, dus zorg dat jouw privé situatie niet de overhand krijgt.
4. Mogelijkheden binnen de organisatie
Welke ondersteuning is er voor werknemers binnen jouw organisatie? Overleg hierover met je leidinggevende/coach. Denk aan interne maar ook externe aanpakken, zoals dit coachingsprogramma. Vaak zijn hier budgetten voor.
Informatie voor de werkgever
Uit onderzoek, waarvoor 1.100 Nederlanders op het werk werden ondervraagd, blijkt dat ruim 80 procent van hen de afgelopen vijf jaar met levensloopstress te maken hebben gehad. Bij bijna twee derde leidde het tot verzuim. Verder zei één op de vijf zich weleens ziek te melden op het werk zonder te zeggen dat het moeilijkheden in de privésfeer betrof. Hiermee lijkt een taboe te heersen om over deze zaken te praten.
In het jaar van de scheiding loopt het verzuim al snel op naar 7%. Dat is veel en kostbaar. In het jaar voor de scheiding loopt het verzuim op, om te pieken in het jaar van de breuk. Daarna blijven gescheiden personen, vooral degenen zonder nieuwe relatie, een hoger verzuim tonen. Bovendien krijgen gescheiden personen vaker een burn-out.
Naast het begeleiden van de medewerkers kan ik de interne coaches en managers leren hoe zij collega’s met levensloopstress kunnen helpen. Het programma is ook goed toe te passen bij werkgerelateerde verhoudingen.
Met dit coachingsprogramma zetten we in op preventie en het ontwikkelen van voldoende veerkracht. Ik werk samen met een groot netwerk van goed opgeleide en gemotiveerde professionals. Hierdoor kan ik maatwerk en een optimale begeleiding leveren aan de medewerkers. Daarnaast biedt ik door dit netwerk landelijke dekking, het maakt dus niet uit waar het bedrijf zit of waar de vestigingen zijn.