Skip to main content

Niet zo lang geleden kwam er een stel in mijn praktijk voor relatiecoaching. Ze waren al ruim 30 jaar samen, maar de verbinding tussen hen was volledig weg. Al jaren was er gedoe. Ze verschilden constant van mening over van alles en nog wat. Ook over de opvoeding van de kinderen. Hij ervaarde gebrek aan erkenning als mens en als vader. Zij stoorde zich steeds meer aan de controlezucht van haar man en voelde zich niet gezien als vrouw en moeder. Hij ontvluchtte regelmatig het huis en deed weinig voor het gezin, zij hield de boel draaiende en schreeuwde letterlijk om aandacht. Ze gunden elkaar niets meer, maakten voortdurend ruzie en leefden ieder hun eigen leven. Er was nog wél veel liefde voor elkaar. Ondanks alles. Over één ding waren ze het dan ook eens: ze wilden samen verder.

De jarenlange spanningen tussen deze ouders hadden hun tol geëist: er waren grote problemen in het gezin. De kinderen hadden inmiddels de puberleeftijd bereikt. Zij werden steeds brutaler en ondermijnden voortdurend het gezag, vooral van vader. De zoon vertoonde agressief gedrag en was al een paar keer met de politie in aanraking gekomen. De dochter zat niet lekker in haar vel en was gestopt met school. De kinderen maakten onderling ook veel ruzie. Kortom: de boel stond op scherp, er moest zo snel mogelijk iets veranderen.

Relatiecoaching geeft inzicht in elkaars gedrag

Vaak ligt de oorzaak van gedrag bij emoties en gebeurtenissen uit onze jeugd. Tijdens individuele sessies maak ik verdieping op deze emoties en onderzoeken we hoe het komt dat iemand iedere keer geraakt wordt door bepaald opmerkingen van de ander. Wat triggert diegene bij jou en andersom? Hoe komt het dat je elkaar versterkt in het negatieve gedrag? Welke invloed heeft jouw gedrag op de ander? Zo krijgen beide partners inzicht in de dynamiek tussen hen en ontstaat er begrip voor elkaar. Dit zorgt voor rust, met name ook in de communicatie.

Schoon schip maken met behulp van relatiecoaching

Vanuit die rust gaan beide partners onder mijn begeleiding samen het gesprek aan. Ik zeg altijd: die bak ellende die op tafel staat, moet eraf. Het is belangrijk echt schoon schip te maken. Daar heb ik een interactieve aanpak voor die – stap voor stap – helpt om echt afscheid te nemen van de ellende uit het verleden. Zo gaat de kou steeds meer uit de lucht en kan langzaam maar zeker de emotionele verbinding hersteld worden.

Als relatiecoach zorg ik samen met de ouders voor rust in het gezin

De ouders uit dit voorbeeld zijn nu zo’n twee maanden verder en er is een enorme verbetering zichtbaar. Ze houden veel meer rekening met de behoefte van de ander. Ze benaderen elkaar nu op een positieve manier, waardoor er minder negatieve triggers zijn. Ze leiden nog steeds een eigen leven, maar nemen nu ook de tijd voor elkaar. De emotionele én fysieke verbinding neemt daardoor steeds verder toe.

Ook werken ze veel beter samen in het ouderschap. Ze praten weer samen over de kinderen en stemmen zaken af. Er is veel meer rust in huis. En het allerbelangrijkste is, dat dit een zeer positief effect heeft op de kinderen: het respect van de zoon voor zijn vader groeit en de dochter heeft haar school weer opgepakt.

Tips om de emotionele verbinding te herstellen

Willen jullie graag zélf aan de slag om jullie relatie een positieve impuls te geven? Hieronder deel ik graag een aantal praktische tips. Probeer het eens een paar weken uit en laat je verrassen door het resultaat. Laat je me weten hoe het is gegaan?

  1. Als de ander emoties uit, vraag dan door op die emoties. Bijvoorbeeld: “Ik zie dat je teleurgesteld bent. Waar ben je teleurgesteld over?”
  2. Toon begrip voor die emoties. Bijvoorbeeld: “Ik begrijp dat je teleurgesteld bent dat ik niet even de borden in de vaatwasser heb gezet.
  3. Blijf uit het oordeel, maar stel een vraag als de ander iets zegt of doet wat je niet begrijpt.

Wil je meer tips of komen jullie er samen niet uit?
Neem dan vandaag nog contact op voor een gratis kennismakingsgesprek