Vind je het ook zo lastig om op normale wijze naar het sporten van je kind te gaan kijken als je weet dat de andere ouder ook aanwezig is? Het is dan al een hele stap om het sportterrein te betreden.
Misschien wil je zelfs helemaal niet gaan. Je gaat toch, maar wat nu? Loop je meteen naar het veld of haal je eerst een kop koffie? Andere ouders beginnen met je te praten, maar je kijkt steeds om je heen. Hoe reageer je als je die ander tegenkomt? Ze kijken dan vast naar je, wat gaat er dan gebeuren?
Je kind is inmiddels met de warming-up begonnen. Wat gaat er door je kind heen? Spanningen tussen ouders worden direct door kinderen gevoeld. Hoe zou jij het vinden als je als kind gaat sporten en papa of mama komt niet omdat ze elkaar niet willen tegenkomen? En wat doet het met je op het veld als papa aan de ene kant van het veld staat en mama aan de andere kant?
En wat als je scoort? Als je meteen naar papa kijkt vindt mama dat vast niet leuk, maar als je eerst naar mama kijkt is papa weer teleurgesteld. Dan is het wellicht beter maar helemaal niet te kijken naar je ouders langs de lijn.
En wat doe je als kind dan na de wedstrijd? Wie groet je als eerste? Of ga je maar zo snel mogelijk naar de kleedkamer. En wat doe je als je na het omkleden in de kantine komt? En wat als…?
Jeetje, wat een gedoe allemaal!!!
Je kind wil gewoon kind zijn en lekker kunnen sporten en genieten van het moment. De rol van ouders langs de lijn is daarbij voor een kind van groot belang.
Graag geef ik je 7 fantastische tips die je als ouder zelf kunt toepassen
1. Houd het belang van je kind voor ogen
Lekker sporten is belangrijk voor je kind. Dat staat op dat moment centraal. Als ouder ben je natuurlijk de grootste fan.
2. Besef dat je samen ouders bent en ouders zult blijven
Een kind vindt het net zo leuk als mama komt kijken als dat papa komt kijken. Aandacht van beide ouders is dus van groot belang en zal een positief effect hebben op je kind.
3. Ga bij voorkeur samen langs de lijn staan om jullie kind aan te moedigen
Door samen op te trekken en samen de sportactiviteit te beleven zorg voor je voor een positieve flow. Hoe gaaf is het voor een kind als papa en mama er samen voor je zijn?
4. Praat nooit negatief over de andere ouder
Dit geldt natuurlijk in het algemeen, dus ook langs de lijn.
5. Vertel naaste familie, vrienden en bekenden dat jullie als ouders verbonden blijven
Zorg voor duidelijkheid aan je omgeving, zeker die mensen die je regelmatig tegenkomt op het sportveld. Het kan zijn dat de communicatie nog niet optimaal verloopt, maar dat jullie er toch voor kiezen samen naar het sporten van jullie kind te gaan kijken.
6. Gun je kind de andere ouder
Vaak is één van de ouders net wat meer betrokken bij de sport die op dat moment beoefend wordt. Bij een andere (sport)activiteit kan dat net weer andersom zijn. Gun zowel je kind als de andere ouder die betrokkenheid en het plezier wat eraan wordt beleefd.
7. Blijf na het sporten samen nog even wachten tot jullie kind is omgekleed
Voor je kind is het belangrijk dat er na afloop nog een moment is om even met elkaar na te praten. Dan kan hij/zijn vertellen hoe het is gegaan en uiteraard is er dan volop ruimte voor complimentjes en warme aandacht.
Wanneer je deze tips ter harte neemt kan je kind vol plezier blijven sporten. Als ouders voel je meer verbinding en kunnen jullie samen verantwoordelijkheid te nemen. Het geeft de ouder die op dat moment het kind niet heeft (kind is dat weekend bij andere ouder) tevens de mogelijkheid het kind in een relaxte omgeving even te zien.
Ik begrijp volkomen hoe moeilijk dit is. Vaak worstel je met emoties over de ander of over de scheiding. Misschien weet je niet hoe je het moet aanpakken? Herken je dit? Ik help je graag en kijk graag met je mee hoe je de situatie kunt verbeteren.